Sessions de marxa nòrdica
El diagnòstic d’una malaltia oncològica suposa un trasbals per a qualsevol família. Una de les activitats principals d’Osona Contra el Càncer és oferir serveis a pacients i familiars i als seus cuidadors, com és ara la marxa nòrdica, per tal de millorar-ne la qualitat de vida durant totes les fases del tractament.
La marxa nòrdica és una manera de caminar en la qual s’inclou no només l’acció de les cames, sinó també la part superior del cos. Es tracta de caminar amb dos bastons dissenyats especialment per a aquesta modalitat esportiva, fent que sigui un moviment natural per al nostre cos i actuant de forma suau, però molt efectiva.
Dins l’àmbit oncològic, i més concretament en el càncer de mama, l’exercici físic està recomanat tant per a la prevenció com per al tractament i manteniment del limfedema i la marxa nòrdica pot considerar-se una disciplina especialment efectiva contra el limfedema secundari després dels tractaments tant quirúrgics com de radioteràpia i quimioteràpia. Gairebé la meitat de les pacients que sobreviuen a un càncer de mama presenten símptomes de limfedema. En aquestes pacients, que sofreixen acumulació de líquid en el braç amb enduriment, pesantor, dolor i dificultat per moure’l, la marxa nòrdica té una especial efectivitat en la millora d’aquesta inflor ja que el cicle altern d’obertura-tancament de les mans crea un “efecte de bombeig” que afavoreix la circulació sanguínia dels braços i millora l’estimulació del drenatge limfàtic a través de la contracció dels músculs de les extremitats superiors. La finalitat és evitar que es desenvolupi el limfedema i/o minimitzar-ne els danys en cas que s’arribi a produir.
Els avantatges específics de la marxa nòrdica per a pacients de càncer són diversos:
- Augmenta la força-resistència del tren superior.
- Augmenta la capacitat cardiopulmonar i el consum d’energia.
- Afavoreix la circulació i el drenatge limfàtic.
- Millora la coordinació i la postura.
- Estimula el sistema immunològic.
- Augmenta l’autoestima.
- L’aprenentatge és fàcil i l’índex d’esforç percebut és baix.
És per aquest motiu que Osona Contra el Càncer, amb la col·laboració de l’Àrea d’Oncologia de l’Hospital Universitari de Vic i amb la Montse Grau al capdavant com a especialista i professora en aquesta disciplina esportiva, organitza grups per a la pràctica d’aquesta activitat. La idea és que tothom qui ho desitgi pugui viure aquesta experiència, finançada per Osona Contra el Càncer, amb l’estreta col·laboració (pel que fa a la formació dels grups) del Consorci Hospitalari de Vic (Àrea d’Oncologia de l’HUV). Per aquest motiu, el cursos tenen una durada trimestral, donant així l’oportunitat a més pacients a sumar-s’hi i conèixer de primera mà els beneficis de la marxa nòrdica, tant físics com psicològics: gaudir de la natura, descobrir nous indrets de la comarca, compartir una estona setmanal (dimecres al matí) amb persones que passen per processos similars i activar el cos i la ment.
Per poder sol·licitar formar part d’un d’aquests grups és imprescindible posar-se en contacte amb nosaltres per telèfon, o bé omplint el formulari següent.
Contacteu amb nosaltres si voleu participar en un dels grups de marxa nòrdica
Contacteu amb nosaltres si esteu interessades en les sessions de marxa nòrdica destinades a pacients d’oncologia omplint el següent formulari:
També podeu contactar per telèfon trucant al 938 851 241 de dilluns a divendres de 10:00h a 12:30h i dimarts de 17:30h a 19:00h.