Blog
Josep Tabernero i Caturla

“El 45% dels càncers són evitables” per Josep Tabernero

El director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia carrega durament contra el tabac.


Entrevista publicada al programa El matí de Catalunya Ràdio el dia 21/06/2023


El director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia carrega durament contra el tabac. A Catalunya, prop del 20% dels adults fumen. “Invertim molt a diagnosticar i tractar el càncer de pulmó però no li donem importància al fet que es fumi”, explica Tabernero, que considera que s’hauria de fumar en la intimitat: “Potser atempta contra les llibertats individuals, però fumar provoca malalties als que ens rodegen i atempta contra la sostenibilitat dels sistemes públics de salut.” El director del centre oncològic també atorga un paper important a la contaminació atmosfèrica amb una solució complexa: “A Barcelona, els cotxes de combustió s’han de canviar per vehicles elèctrics i els creuers s’han d’electrificar, com a Noruega.” I aposta per abolir el tabac als espais públics. El doctor Tabernero explica que el 45% dels càncers són evitables i per això cal fer molta tasca de prevenció, també a les escoles: “Acabar amb el càncer és una utopia, però cada vegada el detectarem abans i el tractarem millor.”


Josep Tabernero i Caturla

Josep Tabernero i Caturla és un metge, cirurgià i investigador català. Llicenciat en Medicina i Cirurgia amb Premi Extraordinari de Llicenciatura en 1987, i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Tabernero és un dels científics més citats pels seus avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament de tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.

Tabernero és el director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap de servei de l’Hospital Vall d’Hebron i també ha presidit la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO).