Actualitat
La FECEC demana als partits polítics el ferm compromís d’aprovar les lleis que milloren la qualitat de vida de les persones que han superat un càncer

La FECEC demana als partits polítics el ferm compromís d’aprovar les lleis que milloren la qualitat de vida de les persones que han superat un càncer

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) demana als partits polítics que incloguin dins dels seus programes electorals per a les properes eleccions generals les tramitacions legislatives que afecten a les persones amb càncer: la Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma i la Llei de l’Oblit Oncològic.

La recent dissolució de les Corts per l’avançament electoral ha postergat l’aprovació de tots dos textos, que estaven el primer, en període d’esmenes al Congrés dels Diputats des de maig de 2022, i el segon, a punt de ser aprovat i d’entrar en vigor.

Segons la FECEC, Junts contra el Càncer, totes dues iniciatives legislatives són essencials per seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer i les seves famílies, ja que la inversió en recerca en l’àmbit oncològic ha permès millorar els tractaments i les taxes de supervivència. Això suposa un canvi de paradigma, perquè cada vegada hi ha més persones que superen o cronifiquen la malaltia i cal vetllar per els seus drets.

La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) demana un compromís ferm per part dels diferents partits polítics de cara a la tramitació i aprovació d’aquestes normatives tan bon punt l’activitat parlamentària estigui restablerta.

Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma

La 124/000012 Proposició de Llei per millorar la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma va ser aprovada pel Senat al maig de 2022 i des de llavors es trobava en període d’esmenes al Congrés dels Diputats. L’avançament electoral ha fet que, finalment, aquesta llei cabdal per a la protecció de les persones que han superat un càncer en el seu retorn a l’activitat laboral no pogués tramitar-se en aquesta legislatura.

A més de demanar als partits un compromís en l’aprovació d’aquesta normativa, la FECEC, Junts contra el Càncer vol que es tinguin en compte les propostes de millora a text que va poder presentar als diferents representants dels partits polítics amb presència al Congrés dels Diputats durant l’any 2022. En aquestes reunions, la federació també va compartir altres inquietuds de les persones afectades de càncer en el seu retorn a l’activitat laboral.

Dret a l’oblit oncològic, una llei aturada a dies de ser aprovada

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar al maig que aquest mes entraria en vigor la Llei del Dret a l’Oblit oncològic. Aquesta normativa, que es trobava pendent de ratificació parlamentària immediata, ha quedat postergada fins a la constitució d’un nou Parlament. La FECEC, Junts contra el Càncer se suma al desig d’altres entitats que treballen per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies i demana que, tan bon punt es reiniciï l’activitat parlamentària, es reprenguin els treballs d’aquest tràmit legislatiu per a la seva aprovació i entrada en vigor.

La modificació de la normativa sobre terminis de renovació del permís de conduir, en vigor

El divendres abans de l’anunci de l’avançament electoral va entrar el vigor la modificació dels terminis de renovació del permís de conduir per a persones que s’han recuperat d’un càncer i l’equipara al de la resta de la població. Llegiu més en aquest enllaç.

Font: FECEC