Blog
Marina Geli i Fàbrega

“La lluita contra el càncer” per Marina Geli

La lluita contra el càncer és un dels grans èxits del segle XXI, amb el coneixement i l’humanisme al servei del repte i sumant múltiples actors.


Article publicat al diari Nació Digital el dia 15/05/2023


El càncer, grup de malalties amb molta incidència i mortalitat arreu del món, ha generat els darrers 25 anys una estratègia global de lluita sense precedents. Les polítiques públiques multinivell: locals, estatals, europees i internacionals junts amb la inversió privada, mercantil i social, està canviant la història natural de la malaltia.

El passat 8 de maig, el Dr. Tabernero va pronunciar una lliçó magistral al paranimf de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, dins els actes de celebració dels 25 anys de l’Associació Osona contra el Càncer. Va incidir en la importància de la recerca, però alhora el valor de les entitats de voluntariat: estem reduint la distància entre el laboratori i la clínica com a canvi de paradigma en la medicina de precisió, personalitzada del pacient oncològic, però necessitem la xarxa cívica per la prevenció, l’acompanyament de les persones amb càncer i de les seves famílies i entorn. El Dr. Tabernero és un dels referents catalans internacionals en l’àrea oncològica. Cap de Servei d’Oncologia de l’Hospital Vall Hebron, director del Centre de recerca en càncer, VHIO (Centre investigació oncològica Vall Hebron), Catedràtic de la Facultat de Medicina UVic-UCC i membre de les societats europees, americanes i internacionals oncològiques.

Osona Contra el Càncer és una entitat de voluntariat, creada l’any 1998, de més de 2000 socis, 36 juntes locals a la majoria de municipis de la comarca i amb més de 500 voluntaris. Les campanyes de prevenció, de sensibilització, de captació de recursos i sobretot d’acompanyament de les persones i familiars en totes les etapes del càncer. Membre de la Coordinadora de Voluntariat d’Osona, que aplega a més de cinquanta entitats i de la Federació catalana d’Entitats contra el Càncer. Elles són un exemple real d’una forta societat civil catalana que sap treballar des dels valors amb compromís per les persones, complementariament a les administracions.  Acompanyament integral a les persones i incidència social i política per avançar en totes les direccions en la lluita contra el càncer.


Marina Geli i Fàbrega

Marina Geli i Fàbrega és llicenciada en Medicina i especialista en medicina interna. Ha estat diputada al Parlament de Catalunya i consellera de Salut durant vuit anys. El març del 2016 va ser nomenada coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS). El CESS és un espai de caràcter interdisciplinari, transversal i intersectorial que aglutina i coordina la formació, la recerca i la transferència de coneixement dels grups de recerca i càtedres de la UVic-UCC en l’àmbit dels serveis socials, sociosanitaris i de la salut.