Actualitat
Neus Pintat, 10 anys de voluntària a Osona Contra el Càncer oferint sessions de Txikung

Neus Pintat, 10 anys de voluntària a Osona Contra el Càncer oferint sessions de Txikung

Una de les activitats principals d’Osona Contra el Càncer és oferir serveis a pacients i familiars i als seus cuidadors, com és ara el txikung, per tal de millorar-ne la qualitat de vida.

La Neus Pintat fa voluntariat a Osona Conta el Càncer fent sessions de Txikung a pacients i familiars d’oncologia. La Neus va començar el curs 2011-2012 i al cap de sis anys va escriure el llibre “Qi Gong i càncer. Una experiència vital compartida amb dones que han viscut càncer”, fins el dia d’avui han passat per les seves classes unes 150 persones. Actualment, té un grup de 10 persones al Centre Cívic Can Pau Raba de Vic. En una sessió amb les persones que tenen càncer, es té cura de què els exercicis siguin triats perquè cap pugui representar una interferència en la seva vitalitat. Són sessions de 2 hores que finalitzen amb el mètode Txikung de caminar, és un caminar especial i va adreçat directament a ser un preventiu del càncer, però també una resolució de la malaltia, aquesta pràctica de caminar s’ha estès a tot el món. Les sessions de Txikung es porten a terme a través de 3 mètodes. Un és les posicions corporals que poden ser dinàmiques a través de les formes que es fan, són estiraments dels canals energètics que connecten amb els òrgans interns. L’altre mètode és la respiració, tenir consciència de quan respirem, cada respiració significa no només agafar aire sinó recollir l’energia que acompanya aquest oxigen. El tercer mètode és la ment, que és el més difícil, és molt important que la ment estigui molt atenta en el que fem, que no divagui entre el passat i el futur, l’atenció plena en el que fem amb la dinàmica i la respiració. Aquests tres aspectes fan que es visqui el moment present, ens permet tenir presència i consciència del que fem.

Filla del Masnou, vivia a Barcelona i passava les vacances a Seva, en jubilar-se van decidir traslladar-se amb el seu marit a Seva. Els beneficis del Txikung són tan grans que va pensar en què això ho havia d’oferir a persones que estan passant una malaltia difícil. La medicina xinesa sorgeix de mantenir la salut, no prevenir la malaltia, mirar d’estar sans permanentment. Els primers metges xinesos només cobraven si tenien al pacient amb salut, si es posava malalt no cobraven i se’ls hi posava una llumeta a la porta com per indicar que no havia estat un bon terapeuta.

Aquesta idea de potenciar la salut se li va associar molt a persones que se’ls hi diagnostica un càncer, en aquell moment no tenia cap infraestructura feta, però la casualitat va portar a assabentar-se de què dues amigues germanes de Seva, una infermera i l’altra metgessa, tenien càncer, les famílies es coneixien i va tenir la llibertat d’oferir-los els exercicis. Totes dues treballaven al CAP Nord de la Divina Pastora de Vic, li van demanar per aplicar aquests exercicis a altres persones i van fer un primer grup de 23 persones i a partir d’aquí va continuar. El Txikung els aporta relaxació, el grup comparteixen experiències i situacions semblants, la classe passa pel benestar emocional i se senten ben acollides, si algú no pot venir, se les fa present, això comporta una unió vital, la consideració de la persona que ets i això enforteix.

La Neus és llicenciada en Química, donava classes d’aquesta assignatura, però a 38 anys va tenir un problema de salut important que havia de passar per quiròfan, no havia estat mai malalta i alguna cosa se li desvetllà, va tenir els seus dubtes, va sentir parlar d’un metge francès que feia una medicina diferent, era una medicina energètica, aquest metge li va dir que tenia un bloqueig energètic, en quatre o cinc sessions ho va tenir solucionat. A partir d’aquí va decidir estudiar la medicina xinesa. Se li van començar a apropar persones que li demanaven d’aplicar el que havia estudiat en temes d’acupuntura i els aportava solucions. Així, sense buscar-ho, a 42 anys va decidir fer un canvi de professió, deixar de donar classes de química i dedicar-se a l’acupuntura, durant 20 anys va ser acupuntora i n’ha gaudit molt. Va fer classes a la Blanquerna a la facultat de Fisioteràpia i Infermeria on va estar 12 anys impartint estudis de medicina xinesa. Es va preparar en Txikung i espiritualitat i ha escrit 5 llibres sobre la matèria.

Una de les activitats principals d’Osona Contra el Càncer és oferir serveis a pacients i familiars i als seus cuidadors, com és ara el txikung, per tal de millorar-ne la qualitat de vida durant totes les fases del tractament. Per poder sol·licitar aquest servei, és imprescindible posar-se en contacte amb nosaltres per telèfon, o bé omplint el formulari següent.

Font: Estrip