Actualitat
OCC va aconseguir, l'any 2023, uns ingressos de més de 300.000 euros

Osona Contra el Càncer va aconseguir, l’any 2023, uns ingressos de més de 300.000 euros

Amb les dades presentades i amb més de 400.000 euros en els seus comptes es demostra que Osona Contra el Càncer té una salut de ferro per garantir el manteniment dels projectes i evitar ensurts en moments de crisi, com el viscut durant la pandèmia.

Osona Contra el Càncer (OCC) va celebrar, el 15 de març, l’Assemblea general ordinària a la sala Maria Vila d’Abadal del Sucre de Vic, amb la presència d’un centenar llarg d’associats, que van aprovar tots els punts de l’ordre del dia, entre els quals la renovació de la Junta Directiva, la memòria de l’any i aprovar els comptes del 2023, amb uns ingressos de 310.001,80 euros i unes despeses de 228.221,79 euros.

L’explicació de la memòria del 2023 va ser molt detallada, repassant les activitats diverses que es van fer al llarg de l’any, les quals entre actes, esdeveniments i acaptes s’apropen al centenar. Des de les activitats de Titelles Naip, al Sopar anual comarcal, la venda solidaria de roses, teatres, caminades, concerts o la Baixada de Teies de Gurb van ser accions molt participatives gràcies a les quals es van recaptar més de 100.000 euros.

Les despeses mes importants del 2023 es van centrar a l’Hospital Universitari de Vic, ja que entre el servei de psicooncologia i material mèdic es van aportar més de 140.000 euros. Els ajuts per a pròtesis capil·lars continua sent un apartat important, així com altres aportacions a serveis per malalts i, una partida rellevant, a premis que fomenten els estudis i treballs

També es van presentar els pressupostos per al 2024, però l’apartat d’ingressos es va veure desbordat, perquè en els 257.500 euros resultants, hi ha una partida de donatius de la loteria de Nadal de 28.000 euros i, a una setmana de tancar el pagament de les butlletes premiades (5 euros per euro), quedaven més de 75.000 euros per anar a recollir. En cada Assemblea, es fa un reconeixement a les persones que deixen el càrrec de presidentes d’alguna assemblea local i, en aquesta ocasió, es va donar les gràcies a Conxita Vilalta que deixa el càrrec a Manlleu. Després de la renovació de càrrecs, es van explicar algunes accions i campanyes noves per aquest 2024 i en el tom de precs i preguntes es va demanar la possibilitat d’oferir un servei de fisioteràpia per als malalts, fet que està contemplat per un futur pròxim.

Artabac.cat, una campanya contra el tabac a les escoles

Mercè Puntí va presentar, a la part final de l’Assemblea, la campanya Artabac.cat que ha començat aquest curs 2023-2024 com a prova pilot en set centres escolars de la comarca. Vic, Manlleu, Calldetenes, Folgueroles, Prats, Centelles i Gurb són els municipis on s’ha posat en marxa aquesta iniciativa dirigida a alumnes de 2n d’ESO, entre 12 i 13 anys. L’objectiu és evitar que els joves no fumin o deixin de fer-ho i s’ha triat aquesta edat, perquè seria la franja d’iniciació.

La campanya vol que, a partir de grups de 4 alumnes, facin uns petits vídeos que incideixin en el perill per la salut que significa el fet de fumar. De cada centre escolar acabaran escollint-se cinc propostes que, anònimament, arribaran a un jurat que decidirà els tres premis guanyadors, tots ells amb entrades a Port Aventura, més 4 tauletes per l’equip guanyador i un lot esportiu per als segons classificats. La Mercè Puntí va destacar la participació de Jordi Grabolosa en el projecte, per tota la part informàtica, i es va mostrar esperançada que el projecte es pugui acabar estenent a tots els centres escolars de la comarca i que també acaba incidint en l’entorn dels alumnes perquè deixin de fumar.

Font: Estrip